საზოგადოებრივი ჯანდაცვის
ინსტიტუტის (PHIG)
თავმჯდომარე პროფესორი
გიორგი ფხაკაძე, კვლევებზე
დაყრდნობით ასახელებს
საკვებს, რომელიც თვალის
ჯანმრთელობას ზიანს
აყენებს.„იცოდით, რომ
ზოგიერთი ყოველდღიური
საკვები შეიძლება თქვენს
მხედველობას სერიოზულ
საფრთხეს უქმნიდეს? ახალი
სამეცნიერო კვლევები
აჩვენებს, რომ ზოგიერთი
პროდუქტის რეგულარული
მოხმარება ზრდის ასაკთან
დაკავშირებული მაკულარული
დეგენერაციის (AMD) და
მხედველობის გაუარესების
რისკს!საქართველოში
თვალის დაავადებები
საკმაოდ გავრცელებულია,
ამიტომ მნიშვნელოვანია,
ვიცოდეთ, რომელი საკვები
უნდა მოვერიდოთ
მხედველობის
შესანარჩუნებლად!პროდუქტები,
რომლებიც, შესაძლოა, ზიანს
აყენებდნენ თქვენს
მხედველობას:თეთრი პური და
მაღალგლიკემიური
ნახშირწყლებირატომ? –
სწრაფად ზრდიან სისხლში
შაქრის დონეს, რაც
ნეგატიურად მოქმედებს
თვალის სისხლძარღვებზე და
ზრდის AMD-ის რისკს.ფრანგული
კარტოფილი და
გადამუშავებული
ცხიმებირატომ? – შეიცავს
დიდი რაოდენობით
ტრანსცხიმებს, რაც ხელს
უწყობს თვალის ქსოვილების
ანთებას და
დაბინძურებას.ბეკონი,
სოსისი და დამუშავებული
ხორცირატომ? – შეიცავს
მაღალ ნატრიუმს და
ქოლესტერინს, რაც ხელს
უწყობს თვალის
სისხლძარღვების
დაზიანებას და
მხედველობის
გაუარესებას.სნექები და
გაზიანი სასმელებირატომ? –
ძალიან მაღალია შაქრის
შემცველობით, რაც აზიანებს
ბადურას უჯრედებს და ზრდის
დიაბეტური რეტინოპათიის
რისკს.მარილიანი და სწრაფი
კვების პროდუქტებირატომ? –
მარილის ჭარბი მოხმარება
ზრდის არტერიულ წნევას,
რამაც შეიძლება
გამოიწვიოს თვალის
კაპილარების დაზიანება და
მხედველობის დაკარგვა.ეს
ყველაფერი ნიშნავს, რომ
რაციონში უნდა ვიყოთ
ფრთხილად და ვეცადოთ, რაც
შეიძლება ნაკლები
გადამუშავებული და მაღალი
გლიკემიური საკვები
მივიღოთ!როგორ
შევინარჩუნოთ ჯანმრთელი
მხედველობა?მიიღეთ მეტი
ბოსტნეული და ხილი –
განსაკუთრებით სტაფილო,
ისპანახი, ბულგარული
წიწაკა და მოცვი, რომლებიც
მდიდარია
ანტიოქსიდანტებით და
თვალის ბადურას
იცავენ.ცილებით მდიდარი
კვება – თევზი (ომეგა-3-ით),
თხილი და კვერცხი
მხედველობას
აძლიერებს.შეამცირეთ
გადამუშავებული საკვები –
მარილიანი, ცხიმიანი და
გადამუშავებული
პროდუქტები ნეგატიურად
მოქმედებენ თვალის
ჯანმრთელობაზე.დალიეთ
საკმარისი წყალი –
თვალების სიმშრალისა და
გაღიზიანების თავიდან
ასაცილებლად აუცილებელია,
საკმარისი რაოდენობის
სითხის მიღება.მოერიდეთ
ეკრანთან დიდხანს ჯდომას –
თვალების დაძაბულობა (Digital Eye
Strain) პირდაპირ მოქმედებს
მხედველობის
დაქვეითებაზე.„თვალის
ჯანმრთელობა პირდაპირ
არის დამოკიდებული ჩვენს
კვებაზე! საქართველოში,
სადაც არაჯანსაღი
საკვების მოხმარება
საკმაოდ მაღალია, ძალიან
მნიშვნელოვანია
საზოგადოების ინფორმირება
ამ საფრთხეების
შესახებ.ჯანსაღი კვება,
ფიზიკური აქტივობა და
სათანადო პროფილაქტიკა
მხედველობის
შენარჩუნებისთვის
აუცილებელია! ჩვენი
თვალების დაცვა არ არის
რთული – საკმარისია,
ვეცადოთ, რაციონი უფრო
დაბალანსებული და ჯანსაღი
გავხადოთ!ძირითადი
გზავნილიგადამუშავებული,
ცხიმიანი და შაქრიანი
საკვების ჭარბი მოხმარება
პირდაპირ მოქმედებს
თვალის ჯანმრთელობაზე და
ზრდის მაკულარული
დეგენერაციის (AMD) და
მხედველობის დაქვეითების
რისკს!თუ გვსურს
მხედველობის შენარჩუნება,
აუცილებელია, მეტი
ბოსტნეულის, ცილოვანი
საკვების და ჯანსაღი
ცხიმების
მიღება!ტექნოლოგიური
ცხოვრების წესთან ერთად,
ჩვენი თვალები
ყოველდღიურად დამატებით
სტრესს განიცდიან, ამიტომ
მნიშვნელოვანია,
რეგულარულად ვიზრუნოთ
მათზე!“ - წერს გიორგი
ფხაკაძე.