რა უნდა გავითვალისწინოთ იოგურტის შეძენამდე - სურსათის უვნებლობის სპეციალისტის რეკომენდაცია

Primetime.ge 4 საათი წინ 8
რა უნდა გავითვალისწინოთ იოგურტის შეძენამდე - სურსათის უვნებლობის სპეციალისტის რეკომენდაცია
ხშირია შემთხვევები, როცა გაუხსნელ და ვადიან იოგურტში ობი გვხვდება - როგორ აღწევს იქ და რა უნდა ვიცოდეთ ამ პროდუქტის შეძენამდე? ამის შესახებ სურსათის უვნებლობის სპეციალისტი ირაკლი არაბული ინფორმაციას ავრცელებს.„გაუხსნელი იოგურტის დაობება შიგნიდან — ანუ, როდესაც პროდუქტი შეფუთვით მთლიანია, მაგრამ გახსნისას ჩანს ობის ლაქები — რამდენიმე მიზეზით შეიძლება გამოწვეული იყოს. ეს უკვე მიუთითებს დაბინძურებაზე, ან ტექნოლოგიური პროცესის შეცდომაზე, ან შენახვის და ტრანსპორტირების პირობებზე ძირითადი მიზეზები:⸻ 1. დაბინძურება წარმოების დროს• ჰაერში არსებული ობის სპორები, რომლებიც პროდუქტის შეფუთვამდე მოხვდა იოგურტში (მაგ. უვნებელყოფამდე ან შევსების პროცესში).• ცუდი ჰიგიენური პირობები: არასათანადოდ გასუფთავებული მოწყობილობები, კონტაქტი ზედაპირებთან ან დაუმუშავებელ ხელსაწყოებთან. 2. შეფუთვის მიკრობზარი ან დაზიანება• თუ შეფუთვაზე თუნდაც მიკროსკოპული ბზარია, ჰაერი და მიკროორგანიზმები შიგნით აღწევს.• ასეთი მიკროდაზიანება შეიძლება არც იყოს თვალსაჩინო, მაგრამ საკმარისია ობის განვითარებისთვის.  3. თერმული დამუშავების (პასტერიზაციის) ნაკლოვანება• იოგურტის რძე ხშირად პასტერიზებულია, მაგრამ თუ ტემპერატურა/დრო არასაკმარისია, მიკრობები შეიძლება გადარჩნენ და გახსნის გარეშე განვითარდნენ.  4. ცივი ჯაჭვის (მაცივრული პირობების) დარღვევა• ტრანსპორტირებისა ან შენახვის დროს ტემპერატურის მატება (მაგ. მაცივრის დაზიანება) ხელს უწყობს მიკროფლორის გააქტიურებას.• ამას განსაკუთრებით ხშირად ვხედავთ მაღაზიებში ზაფხულში 5. ვადაგასული ან არასათანადოდ შენახული ინგრედიენტები• მაგალითად, თუ არომატიზატორი, ხილის პიურე ან რძე წინასწარ დაბინძურდა და უკვე ობის სპორები ჰქონდა. რას უნდა მიაქციო ყურადღება:• შეფუთვის მთლიანობა – არის თუ არა დეფორმაცია?• იოგურტის შენახვის პირობები – იყო თუ არა მუდმივად მაცივარში?• ვადა – ზოგჯერ ობს ვერც დაინახავ, მაგრამ სუნით ან გემოთი იგრძნობა.
სრულად წაიკითხეთ სტატია