მწვანე თუ შავი ზეთისხილი? - რომელი უფრო სასარგებლოა და რატომ?

Primetime.ge 17 საათი წინ 15
მწვანე თუ შავი ზეთისხილი? - რომელი უფრო სასარგებლოა და რატომ?
ზეთისხილი შეიძლება იყოს მწვანე და შავი ფერის, იმისდა მიხედვით, თუ როდის არის დაკრეფილი. რაშია მწვანე უმწიფარია და შავი მთლიანად დამწიფებულია.მწვანე ზეთისხილს მეტი ნატრიუმი აქვს და მეტად მარილიანია, ვიდრე შავი ზეთისხილი. მწვანე ზეთისხილს ასევე აქვს მეტად მწარე გემო, ვიდრე შავ ზეთისხილს. მწვანე ზეთისხილი გადის დუღილის პროცესს. მწიფე, ანუ შავი ზეთისხილი დუღილის პროცესს არ გადის. ორივე მდიდარია საკვები ნივთიერებებით, მაგრამ თუ ზეთისხილის ყველაზე ჯანსაღ ვარიანტს ეძებთ, მწვანე ზეთისხილს აქვს მცირე უპირატესობა, რადგან მწვანე ზეთისხილი მეტ პოლიფენოლს შეიცავს. საკვები ნივთიერებების შემადგენლობის მიხედვით, შავსა და მწვანე ზეთისხილს შორის მცირე განსხვავებაა და საბოლოო ჯამში, ორივე მათგანი სასარგებლოა ჯანმრთელობისთვის.სუფრის კოვზი (16 გრ) ზეთისხილი (გაწურული) შეიცავს:18 კკალ / 68 კჯ;0.1 გრ ცილა;1.8 გრ ცხიმი;0.6 გრ ბოჭკო;15 მგ კალიუმი;10 მგ კალციუმიზეთისხილი მდიდარია მარილით, გამომდინარე იქიდან, რომ შენახულია მარილწყალში რომელიც შეიცავს დაახლოებით 0,6 გრ მარილს ხუთ ზეთისხილზე.ზეთისხილი მდიდარია მცენარეული ნაერთებით პოლიფენოლებით, რომლებსაც აქვთ ეფექტური ანტიოქსიდანტური თვისებები. ამ ნაერთების სასარგებლო ეფექტი მოიცავს რიგი ქრონიკული დაავადებების რისკის შემცირებას, როგორიცაა ათეროსკლეროზი და კიბო.მდიდარია გულისთვის სასარგებლო ცხიმებითზეთისხილის ცხიმი არის მონო-უჯერი ცხიმოვანი მჟავები და კერძოდ, ოლეინის მჟავა. ეს ცხიმი უკავშირდება ჯანმრთელობის უამრავ სარგებელს, მათ შორის ანთების შემცირებას და გულისა და ნაწლავების ჯანმრთელობის შენარჩუნებას.ხელს უწყობს გულის ჯანმრთელობასმიუხედავად იმისა, რომ მაღალია ცხიმებით, დაახლოებით 70 პროცენტი არის სასარგებლო მონო-უჯერი ცხიმები, რომელსაც ეწოდება ოლეინის მჟავა. ეს ცხიმოვანი მჟავა დაკავშირებულია გულის დაავადების შემცირებულ რისკთან, რადგან ოლეინის მჟავა ხელს უწყობს ქოლესტერინის ბალანსის რეგულირებას და ამცირებს არტერიულ წნევას.მდიდარია E ვიტამინითზეთისხილი E ვიტამინის სასარგებლო წყაროა, ის მნიშვნელოვან როლს ასრულებს სხეულის უჯრედების დაზიანებისგან დაცვაში, პოტენციურად ეხმარება ისეთი ქრონიკული დაავადებების რისკის შემცირებას, როგორიცაა ათეროსკლეროზი და პარკინსონის დაავადება.არის ანთების საწინააღმდეგო საკვებიზეთისხილის ერთ-ერთ პოლიფენოლს ოლეოკანტალი ჰქვია. მოქმედებს როგორც ანთების საწინააღმდეგო. საინტერესოა, რომ ეს სასარგებლო თვისება ასოცირდება დადებით ცვლილებებთან რევმატოიდული ართრიტის მქონე პაციენტებში.ანტიკანცეროგენიამცენარეული დამცავი ნაერთებითა და ოლეინის მჟავით მდიდარია, ზეთისხილი შეიძლება დაგვეხმაროს კიბოს წინააღმდეგ ბრძოლაში.ხელს უშლის ტვინის დაბერებასოლეოკანთოლი, რომელიც ზეთისხილშია, ხელს უწყობს ტვინის ჯანმრთელობას ასაკთან ერთად. ის დაკავშირებულია ალცჰაიმერის დაავადების და სხვა მდგომარეობების შემცირებულ რისკთან.ფერმენტირებული საკვებიაზეთისხილი ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული ფერმენტირებული საკვებია, ასეთი საკვების მიღებით ზრდით სასარგებლო ბაქტერიებსა და ფერმენტებს ნაწლავის მიკროფლორში, რამაც შეიძლება გაზარდოს ნაწლავის მიკრობიომისა და საჭმლის მომნელებელი სისტემის ჯანმრთელობა და ხელი შეუწყოს იმუნური ფუნქციების გაუმჯობესებას.შეუძლია ხელი შეუწყოს ძვლების ჯანმრთელობასზეთისხილში შემავალი მცენარეული ნაერთები ხელს უშლის ძვლის დაკარგვის თავიდან აცილებას.შეიძლება დაეხმაროს მადის დარეგულირებასუჯერი ცხიმებითა და ბოჭკოებით მდიდარი ზეთისხილი ხელს უწყობს მადის დარეგულირებას და ნაყროვანების განცდას, რაც ხელს უწყობს წონის მართვას.შეიძლება თუ არა ზეთისხილი ყველასთვის?დამუშავების პროცესი, ზრდის მარილის შემცველობას, ასე რომ, მნიშვნელოვანია მისი ზომიერად მოხმარება. თუმცა, საერთო ჯამში, ჯანმრთელ ადამიანებში ის უსაფრთხო და ჯანსაღ საკვებად ითვლება.
სრულად წაიკითხეთ სტატია