სურსათის ეროვნულმა
სააგენტომ გორში,
რესტორანში "ერისონი"
თევზის შემოწმების
შედეგად, პროდუქტში
ჯანმრთელობისთვის საშიში
ნივთიერება - ლეუკო
მალაქიტის მწვანე
აღმოაჩინა. უწყების
ცნობით, შემოწმება 2025 წლის
პირველ კვარტალში
განხორციელდა და კალმახის
ჯიშის თევზში, რომელიც
რესტორან "ერისონს" ჰქონდა,
ლაბორატორიული შემოწმების
შედეგად, 2.2მკგ/კგ
რაოდენობის ლეუკო
მალაქიტის მწვანე
აღმოჩნდა.„ეცნობა
ვეტერინარულ
დეპარტამენტს;
ბიზნესოპერატორს დაევალა
სურსათის ბაზრიდან
გამოთხოვა“, - მიუთითებს
სურსათის ეროვნული
სააგენტო.მსოფლიო
ჯანმრთელობის ორგანიზაცია
ამბობს, რომ აღნიშნული
ნივთიერება წარმოადგენს
ქიმიურ ნაერთს, რომელსაც
თევზის მოშენებისას
იყენებენ, როგორც
ანტიპარაზიტულ
საშუალებას. აღნიშნული
ნივთიერების გამოყენება
ევროკავშირის და აშშ-ს
ქვეყნებში აკრძალულია,
რადგან FDA-ს ცნობით,
არაერთმა კვლევამ
დაადასტურა, რომ მალაქიტის
მწვანემ შესაძლოა
დააზიანოს დე-ენ-ემი, ასევე
ზრდის კიბოს განვითარების
რისკს, ორგანიზმში
გრძელვადიანად გროვდება
და აზიანებს ღვიძლს და
თირკმელს.